Projekty realizowane ze środków publicznych
11th Mózg Festival

Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej i Sztuk Wizualnych „Mózg Festival“ to spotkanie artystów tworzących i poruszających się we wszystkich rejonach muzyki współczesnej, sztuki performance, audio i wideo instalacji, w których muzyka odgrywa istotną rolę.
Do udziału w festiwalu zapraszani są artyści z całego świata, gdyż jednym z założeń festiwalu jest jego wielokulturowość oraz prezentacje sprzyjające poznawaniu i rozumieniu wieloaspektowości kultur.
Festiwal prezentuje najnowsze techniki wykonawcze oraz połączenia interdyscyplinarne w nawiązaniu i poszanowaniu dla tradycji.

Do udziału w festiwalu zapraszane są wybitne indywidualności świata sztuki oraz młodzi artyści, których dotychczasowe działania noszą znamiona wyjątkowych. Nieodzownym, w naszym odczuciu, elementem festiwalu jest udział artystów lokalnych, spełniających powyższe założenia.
Wszystkie działania artystyczne traktowane są jako środek, który prowadzić ma do głębszego poznania otaczającej nas rzeczywistości i przemian zachodzących na świecie.
Festiwal posiada otwartą formułę stylistyczną. Wykładnikiem w doborze artystów są: autentyczność prezentowanej sztuki (działania autorskie) oraz najwyższy poziom wykonawczy.

W festiwalu weźmie udział 50 artystów z 9 krajów.

Strona projektu: www.festiwal.mozg.pl

WIEDEODOKUMENTACJE

Zadanie polega na wyprodukowaniu profesjonalnej dokumentacji wideo najciekawszych koncertów organizowanych przez Stowarzyszenie w sezonie jesiennym 2014 roku. Oprócz „czystej” realizacji koncertów powstaną także dokumenty przybliżające postaci artystów, wśród których znajdą się wybitne indywidualności polskie i zagraniczne oraz kilku artystów lokalnych, których twórczość od lat obecna jest na scenie ogólnopolskiej i międzynarodowej.

Przeznaczenie tych realizacji to kanał filmowy „Mózgu”: www.vid.mozg.pl

BĄDŹ DZIECINNY - IMPROWIZUJ

Projekt “Bądź dziecinny - Improwizuj” jest kontynuacją zadania rozpoczętego w roku 2013.
Projekt obejmuje cykl warsztatowców i koncertów skierowanych dla dzieci, podczas których rozwijane będą umiejętności improwizatorskie w różnych dziedzinach sztuk: muzyce, plastyce, teatrze, tańcu.
Realizowane zadanie ma na celu wyzwolenie u dzieci naturalnych, traconych zwykle w procesie edukacji wczesnoszkolnej, pokładów kreatywności poprzez cykl prezentacji audiowizualnych, koncertów oraz warsztatów z improwizacji.

STRONA PROJEKTU

LETNIE PRANIE MÓZGU '14

Letnie Pranie Mózgu to coroczny, dwumiesięczny cykl wydarzeń, które mają na celu prezentację najświeższych dzieł światowej sceny muzyki elektronicznej oraz sztuk multimedialnych (animacji, interaktywnych instalacji, kompozycji programowanych, multimedialnych dekoracji, vjingu, mappingu itp.) . Tegoroczna edycja, zmieniając swoją formę składać się będzie z 14 wydarzeń, które odbywać się będą w Mózgu, przed Domem Mody Drukarnia oraz na podwórzu przed siedzibą stowarzyszenia. Każde wydarzenie w Mózgu prezentować będzie 4 występy muzyczne i 2 prace multimedialne jednego wieczora. Wydarzenia plenerowe będą darmowymi koncertami łączącymi eksperymentalną elektronikę z rozbudowanymi wizualizacjami. Seanse filmowe, podobnie jak w zeszłym roku, odbywać się będą na podwórzu przed siedzibą Stowarzyszenia Artystycznego „MÓZG” prezentując co czwartek darmowe projekcje niezależnego kina dokumentalnego./p>

Projekt współfinansowany ze środków miasta Bydgoszcz.

Strona projektu: lpm.mozg.pl/pl

LETNIE PRANIE MÓZGU '15

Letnie Pranie Mózgu to zainicjowany w roku 2010, coroczny, dwumiesięczny cykl wydarzeń, które mają na celu prezentację najświeższych dzieł światowej sceny muzyki elektronicznej oraz sztuk multimedialnych (animacji, interaktywnych instalacji, kompozycji programowanych, multimedialnych dekoracji, vjingu, mappingu itp.) . LPM to także plenerowe projekcje alternatywnego kina oraz wydarzenia towarzyszące takie jak koncerty plenerowe, instalacje ambientalne czy wystawy. W ciągu ostatnich dwóch lat w ramach cyklu zaprezentowało się ok. 70 artystów z wielu stron świata m.in. Węgier, Ukrainy, Portugalii, Szwecji, Brazylii, Australii, Holandii, Izraela, Wielkiej Brytanii, Niemiec i oczywiście z Polski. Każdego roku cykl gromadzi w ciągu dwóch miesięcy ok. 2000 uczestników, zainteresowanych nie tylko nowoczesną sztuką ale także ambitnym kinem, będąc bardzo istotnym wydarzeniem dla odbiorców kultury niezależnej w naszym regionie.

Strona projektu: lpm.mozg.pl/pl

10th MÓZG FESTIVAL

Zadanie współfinansowane z budżetu Miasta Bydgoszczy oraz Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

STRONA FESTIWALU

BLISKIE SPOTKANIA

Bliskie spotkania, to mini projekt spotkań z 3 wybitnymi literatami. Uczestnicy spotkań mają okazję do bliskiego spotkania z artystami podczas wspólnego posiłku.
W projekcie wzięli udział:

Paweł Końjo Konnak

Rafał Bryndal

Tomasz Jastrun

Projekt współfinansowany jest ze środków Miasta Bydgoszcz.

ŚCIANA - mural Doroty Podlaskiej i Marcina Zdrojewskiego

ŚCIANA - muralna ścianie Domu Mody "Drukarnia".

autorka projektu - Dorota Podlaska

wykonanie - Marcin Tru Bob Zdrojewski

Projekt finansowany przez Miasto Bydgoszcz.

ZOBACZ ŚCIANĘ

Wszystkie projekty zrealizowane w 2013 roku

Działalność Stowarzyszenia Artystycznego “Mózg” w  2013 roku

WSZYSTKIE PROJEKTY ZREALIZOWANE W 2014 r.

Działalność Stowarzyszenia Artystycznego “Mózg” w  2014 roku

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>